Kosovský súd rozhodol o vydaní Bakiho Sadikiho na Slovensko

03.12.2012 Celý región

Bratislava 3. decembra (TASR) - Sudca v Kosove dnes rozhodol o vydaní Albánca Bakiho Sadikiho na Slovensko. Informuje o tom internetový portál tvnoviny.sk.

Hľadaný Albánec je na Slovensku odsúdený na 22 rokov väzenia, pred trestom sa však ukryl. V októbri ho v Kosove zatkli príslušníci Interpolu.

Odsudzujúci rozsudok prešovského súdu nad Sadikim a jeho komplicmi je právoplatný od septembra minulého roku. V rokoch 2007 až 2008 mali zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesť ráz mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi.

Rezort diplomacie očakáva, že kosovská administratíva zohľadní rozhodnutie súdu o Sadikim

Slovenský rezort diplomacie očakáva, že kosovská administratíva zohľadní dnešné rozhodnutie súdu a Baki Sadiki bude v dohľadnom čase vydaný slovenským orgánom. Uviedol to tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí na rozhodnutie súdu v Gnjilane o vydaní Albánca na Slovensko.

Minister Miroslav Lajčák ďalej pokračuje vo využívaní svojich osobných kontaktov vedúcich k tomuto výsledku.

Rozhodnutie víta aj ministerstvo spravodlivosti

Rozhodnutie súdu v Kosove víta aj Ministerstvo spravodlivosti SR a očakáva, že celý extradičný proces bude úspešne zavŕšený. Uviedla to hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková.

"Rozhodnutiu kosovského súdu predchádzala aj kvalitná príprava extradičných dokumentov a diplomatické úsilie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Zlatohlávková ďalej uviedla, že konanie o vydaní Sadikiho prebieha na národnej úrovni a konečné rozhodnutie je na kosovskom ministrovi spravodlivosti. Slovenská republika podľa nej vo svojej žiadosti o vydanie požadovala, aby bol Sadiki obmedzený na osobnej slobode, až kým o jeho vydaní nebude definitívne rozhodnuté.
 

Vyberte región